آموزش رانندگی 0 تا 100 | گام به گام | رایگان | ویدئویی

آموزش رانندگی

برای تهیه هرکدام از دوره‌ها روی آن کلیک کنید:

1 - دوره قبولی در آزمون شهری

2 - دوره 0 تا 100 رانندگی


 

چگونه رانندگی را یاد بگیریم ؟

در این صفحه ما تمام چیزی که شما برای تبدیل به یک راننده حرفه ای نیاز دارید را جمع آوری کرده ایم که میتوانید به صورت رایگان آموزش رانندگی خود را تکمیل کنید .

نکته مهم : در انتهای همین مقاله آموزش ویدئویی رانندگی هم گذاشته شده است ، اما پیشنهاد میکنیم اول مقاله را تا انتها مطالعه بفرمایید ، سپس آموزش ویدئویی انتهای مقاله را مشاهده بفرمایید.

آموزش گام به گام رانندگی

تنظیم کردن صندلی

اولین کاری که بعد از سوار شدن به خودرو باید انجام دهید ، تنظیم صندلی آن است . با انجام درست اینکار هم بهتر رانندگی خواهید کرد و رانندگی برای شما راحت تر میشود و هم اینکه در کاهش خستگی ناشی از رانندگی بسیار مفید است .

تنظیم کردن صندلی به صورت خلاصه : صندلی را طوری تنظیم کنید که تسلط کافی روی فرمان ، پدال ها و دنده داشته باشید  وهمچنین دید خوبی نسبت به جلو و آینه ها نیز باید داشته باشید .

مراحل اصولی تنظیم صندلی :

1 – صندلی را تا انتها به عقب ببرید . اینکار را بوسیله اهرمی که در زیر صندلی قرار دارد انجام دهید ، اهرم را رو به بالا کشیده و تا انتها صندلی را به عقب ببرید .

2 – صندلی را تا جای ممکن به پایین ببرید . اینکار را بوسیله اهرم کناری صندلی انجام داده و تا جای ممکن صندلی را به پایین ببرید .

3 – پشتی صندلی را روی 100 تا 110 درجه تنظیم کنید . اهرم آن عموما روی صندلی در قسمت راست قرار دارد .

حالا نوبت تنظیم مجدد است :

4 – صندلی را تا جایی بالا بیاورید که دید خوبی به جلو داشته باشید و همچنین پای شما به فرمان تماس پیدا نکند . به بیان دیگر صندلی خود را بالا بیاورد تا نشیمنگاه شما هم‌سطح زانوهایتان قرار گیرد.

5 – صندلی را تا جایی جلو ببرید که پایتان به جلو برخورد نکند و همچنین بتوانید مانور خوبی روی پدال ها بدهید . بطوری که هنگام گاز دادن، زانوهایتان کمی خم‌شده باشند.

6 – بالشتک صندلی ( جایی که سر شما به آن تکیه میکند ) را باید طوری تنظیم کنید که گوش شما مماس با بالای بالشتک باشد .

7 – قسمتی از پشتی صندلی را که در گودی کمر شما قرار می‌گیرد، به‌درستی تنظیم کنید.

پدال ها

آموزش پدال ها

در آموزش رانندگی و حتی در حالت کلی ؛ پدال ها نقش بسیار حیاطی ای را ایفا میکنند و شما حتما باید تسلط کافی روی آنها داشته باشید ، نه فقط یادگیری اسم آنها ؛ بلکه طرز استفاده از آنها در تمامی شرایط رانندگی !!!

3 عدد پدال در زیر پاهای شما قرار دارد :

پدال گاز : پدال سمت راست پدال گاز است و با فشار دادن آن سرعت ماشین زیاد میشود و در صورت رها کردن آن سرعت ماشین کاهش پیدا میکند . ( مگر اینکه در سرپایینی قرار داشته باشید ) . کنترل این پدال با پای راست شما هست .

پدال ترمز : پدال وسط پدال ترمز است و فقط برای کاهش سرعت از آن استفاده میکنیم . کنترل این پدال با پای راست شما است .

پدال کلاچ : پدال سمت چپ پدال کلاچ است و برای تعویض دنده از ان استفاده میکنیم . کنترل این پدال با پای چپ شما است .

نکته : بنابراین کنترل 2 پدال گاز و ترمز با پای راست شما و پدال کلاچ با پای چپ شما است .

ترمز دستی ماشین

ترمز دستی

ترمز دیگری در خودرو وجود دارد که به آن ترمز دستی گفت میشود و علت نامگذاری آن هم دقیقا این است که کنترل آن با دست است . این ترمز عموما در سمت راست راننده و بین 2 صندلی جلوی خودرو قرار دارد .

ترمز دستی در هنگام پارک کردن خودرو و یا استادن طولانی مدت استفاده میشود و باعث جلوگیری از حرکت خودرو خواهد شد . نحوه عملکرد ترمز دستی : برای استفاده از ترمز دستی کافی است آن را گرفته و به سمت بالا بکشید و برای شروع به حرکت باید به اطلاح آن را بخوابانید ، برای اینکار دکمه تعبیه شده روی ترمز دستی را باید فشار دهید و ترمز دستی را به سمت پایین حرکت دهید .

نکته : همیشه حواستان باشد که قبل از حرکت ترمز دستی را تا انتها و کامل بخوابانید تا از خورده شدن لنت های عقب ماشین جلوگیری کنید . همیشه حواستان به چراغ ترمز دستی باشد تا در هنگام حرکت روشن نباشد زیرا نشاندهنده بالا بودن ترمز دستی است .

فرمان ماشین

فرمان

یکی از مهمترین اجزای کنترل کننده ماشین فرمان آن است که باید هم آن را به درستی نسبت به قد خود تنظیم کنید و هم آن را در تمامی شرایط بگیرید .

تنظیم فرمان : اگر فرمان نسبت به قد شما بالاتر یا پایین تر از حد نرمال است میتوانید بوسیله اهرم کنار فرمان سمت راست فرمان را به بالا و پایین حرکت دهید و در مکان مناسب قرار دهید .

روش صحیح گرفتن فرمان : در نگاه اول گرفتن فرمان ساده به نظر میرسد و فکر میکنید که به هر صورتی میتوان آن را گرفت اما اگر به درستی فرمان را نگیرید در موارد اضطراری و زمانی که نیاز به مانور بالا دارید نمیوانید اینکار را انجام دهید .

به 3 روش میتوان فرمان را گرفت :

1 – دستان خود را روی ساعت 6 و 9 قرار دهید ، البته باید بدانید که این روش تقریبا منسوخ شده است .

2 – دستان خود را روی ساعت 2 و 10 قرار دهید . این بهترین روش گرفتن فرمان است .

3 – فرمان را به صورت تک دست بگیرید . این روش فقط برای تعویض دنده و دنده عقب کاربرد دارد .

آینه های ماشین

آینه ها

یکی از مهمترین وسایل در هنگام رانندگی آینه های ماشین است ، زیرا دید بسیار خوبی از اطراف و مخصوصا عقب ماشین را به شما ارائه میدهد که در واقع در هنگام رانندگی قادر به دیدن این نقاط بدون آینه نیستید. هر ماشین 3 عدد آینه دارد که شامل 1 آینه وسط ( آینه عقب ) و 2 آینه بغل میشود . هر کدام از آینه ها تنظیم خاص خود را دارند و کار بخصوصی انجام میدهند .

آینه عقب : همانطور که از نامش مشخص است برای دیدن عقب ماشین است

آینه بغل سمت راننده : مهمترین آینه در رانندگی این آینه است و باید در هنگام شروع به حرکت ، سبقت گرفتن و عوض کردن لاین از آن استفاده شود .

تنظیم : آینه

نکته : تنظم آینه باید در هنگامی که ماشین ایستاده است و در سطح صافی هستید انجام شود . قبل از اقدام به تنظیم آینه ها باید صندلی را تنظیم کنید و کمربند را ببنید ؛ سپس اقدام به تنظیم آینه ها بکنید ، در غیر این صورت تمامی تنظیمات شما بهم خواهد خورد.

بستن کمربند

کمریند ایمنی

همان طور که از اسم آن مشخص این کمربند برای ایمنی ما در تصادفات طراحی شده

فرقی ندارد که ما در حرکت باشیم یا ایستاده ، این کمربند ما را از تمامی ایت اتفاقات البته تا حدودی ، ایمن نگه می دارد .

به محض تنظیم صندلی و آینه ، باید کمربند ایمنی خود را ببندیم .

آموزش دنده ها ماشین

کلا دو مدل دنده وجود دارد :

  • دنده دستی
  • دنده اتوماتیک

اکثر خودروهای ایرانی و خودروهای ارزان قیمت ، دنده دستی هستند و در امتحان شهری نیز فقط از ما با ماشین های دنده دستی امتحان گرفته می شود که بعد از پدال کلاچ ، دنده ها سخت ترین و مهمترین قسمت رانندگی است .

جعبه دنده یا “گیربکس” در اکثر خودروها شامل 5 دنده جلو و یک دنده عقب است که روی تمام دسته دنده ها ، جای آن را نمایش داده شده است .

توجه : برای جا زدن و یا جا به جا کردن یا زیاد و کم کردن هر دنده ابتدا باید پدال کلاچ تا انتها گرفته شود و بعد از جا به جایی دنده ، کلاچ به آرامی رها کنیم و همزمان متناسب با رهاسازی پدال کلاچ ، کمی گاز دهیم . به این حرکت حرکت الکلنگی گفته می شود .

دسته دنده ماشین

دنده خلاص

هر موقع دنده ما در یکی از وضعیت ها 5 دنده جلو و دنده عقب نباشد در دنده خلاص قرار دارد که در این دنده ماشین هیچ حرکتی نمی کند و برای قرار گرفتن در این وضعیت ابتدا باید پدال کلاچ کامل فشرده شود سپس دسته دنده را باید به سمت وسط (اگر بالا باشد به سمت پایین و بلعکس) فشار دهیم .

دنده 1

این دنده اولین و پرکاربردترین دنده ماشین است چون در هر بار حرکت ماشین از این دنده استفاده می شود .

برای جا زدن این دنده در اکثر خودروها ، دسته دنده را به سمت چپ (سمت خودمان) کشیده و به بالا هدایت می کنیم .

این دنده سرعت پایین ولی قدرت و گشتاور بالایی دارد به همین دلیل به دنده سنگین هم معروف است که برای شروع حرکت که نیروی زیادی نیاز دارد مناسب است .

نکته : هر چه دنده ها بیشتر شوند ، قدرت پایین تر و سرعت بیشتر و سبک تر می شوند .

دنده یک مناسب سرعت های بین 0 تا 25 کیلومتر است که بهترین سرعت رانندگی با این دنده ، 20 کیلومتر است و سرعت های بیشتر از آن را بهتر است با دنده دو و بالاتر انجام دهیم .

دنده 2

بعد از دنده یک ، دنده دو کاربرد دارد یعنی زمانی که می خواهیم با سرعتی بیشتر از 25 کیلومتر رانندگی کنیم با کلاچ گیری دنده را از یک به دو تغییر می دهیم و سپس کلاچ را به آرامی رها می کنیم و همزمان متناسب با رهاکردن کلاچ گاز می دهیم ، این کار را برای تمام تغییر دنده ها چه زیاد کردن چه کم کردن انجام می دهیم .

برای رفتن به دنده دو ، دنده را از دنده یک یا سه در حالت خلاص قرار می دهیم و بعد از آن دنده را به طرف چپ و پایین فشار می دهیم .

یک مرد دست خود را روی دسته دنده قرار داده است

نکته : برای تغییر دنده که یک مرحله خلاص کردن داریم ، این خلاصی شاید اصلا دیده نشود ، چون باید سریع این کار را انجام دهیم و اصولا راننده های غیر مبتدی یکراست از دنده خلاص عبور می کنند و این فرآیند خیلی سریع انجام می شود .

بازه سرعتی دنده دو سرعت های بین 25 تا 50 کیلومتر است که بهترین سرعت رانندگی با این دنده 40 کیلومتر است .

این دنده مناسب حرکت در جاه خاکی و شیب های نسبتا تند و پیچ ها و سرعت گیر ها هست ، البته اگر موارد کفته شده خیلی پرتنش تر بود باید آنها را با دنده یک برانیم .

دنده 3

این دنده برای سرعت های بیشتر از 50 کیلومتر کاربرد دارد و دنده مناسبی برای خیابان های بدون ترافیک و رانندگی در شهر است که اصولا به دنده سرعت خانم ها معروف است که بسیاری از خانم ها حتی در اتوبان ها با این دنده رانندگی می کنند .

برای رفتن به این دنده ، دنده را از دنده دو یا چهار در حالت خلاص قرار می دهیم و بعد از آن دنده را به طرف بالا فشار می دهیم .

بازه سرعتی دنده سه سرعت های بین 50 تا 75 کیلومتر است که بهترین سرعت رانندگی با این دنده 60 کیلومتر است .

دنده 4

این دنده برای سرعت های بیشتر از 75 کیلومتر کاربرد دارد .

برای رفتن به این دنده ، دنده را از دنده سه یا پنج در حالت خلاص قرار می دهیم و بعد از آن دنده را به طرف پایین می ببریم .

بازه سرعتی دنده چهار سرعت های بین 75 تا 105 کیلومتر است که بهترین سرعت رانندگی با این دنده 85 کیلومتر است .

دنده 5

این دنده برای سرعت های بیشتر از 90 کیلومتر کاربرد دارد .

برای رفتن به این دنده ، دنده را از دنده چهار در حالت خلاص قرار می دهیم و بعد از آن دنده را به طرف راست و بالا می ببریم .

بازه سرعتی دنده پنج سرعت های بالای 90 کیلومتر است که بهترین سرعت رانندگی با این دنده 110 کیلومتر است .

یک خانم در حال دنده عقب رفتن با ماشین

دنده عقب

این دنده روی دسته دنده با حرف R  نشان داده شده .

برای حرکت به عقب ، دنده را در حالت خلاص قرار می دهیم و بعد از آن دنده را به طرف راست و پایین می ببریم .

حرکت به سمت عقب در آموزش رانندگی

برای حرکت به سمت عقب باید ابتدا کاملا توقف کنیم ، پدال کلاچ را تا انتها بگیریم  و دنده را در موقعیت دنده عقب قرار دهیم .

سپس دست راست خود را پشت صندلی کناری قرار دهیم و به عقب برگردیم تا دید خوبی از پشت سر خود داشته باشیم . دست دیگر خود را کاملا روی فرمان و در موقعیت وسط و بالای فرمان قرار دهیم .

در دنده عقب دقیقا مانند دنده جلو اگر فرمان را به سمت راست بچرخانید عقب ماشین به سمت راست و اگر فرمان را به سمت چپ بچرخانیم ، عقب ماشین به سمت چپ می رود .

یادآوری

برای شروع رانندگی و به حرکت درآوردن خورو ، بعد از تنظیم صندلی و آینه و بستن کمربند و چک کردن از خلاص بودن دنده ، ماشین را روشن (استارت زدن) می کنیم ، سپس با گرفتن کامل کلاچ می توانیم دنده یک را جا زده و با رعایت نکات ایمنی حرکت یا همان رانندگی خود را شروع کنیم .

نکته : برای استارت زدن یا همان روشن کردن ماشین باید سوئیچ را در جهت عقربه های ساعت بچرخانیم در دو مرحله اول ماشین روشن نمی شود ولی برق در مدار ماشین جریان می یابد و در مرحله سوم ماشین روشن می شود و برای خاموش کردن نیز باید سوئیچ را خلاف حرکت عقربه های ساعت بچرخانیم ، در همان مرحله اول ماشین خاموش می شود و دو مرحله بعدی را با ادامه چرخش سوئیچ انجام می دهیم .

دنده معکوس

دنده معکوس

اصطلاحا اگر دنده مرده شد و قدرت زیادی برای حرکت دادن ماشین نداشت یا برای زمانی که می خواهیم سرعت کم کنیم و بایستیم با کم کردن دنده این کار را انجام می دهیم که به آن دنده معکوس گفته می شود .

اگر ابتدای رانندگی هستید و نمی دانید چه زمانی دنده مرده شده و باید دنده کم کنیم ، هر وقت دور موتور زیر 2000 آمد یک دنده کم کنید و اگر دیدید در حین رانندگی دور موتور زیر 1500 آمده دو دنده کم کنید .

نکته : در دنده معکوس نیازی نیست یکی یکی دنده کم کنید مثلا اگر در دنده پنج ترمز شدیدی گرفتید که سرع زیر 20 کیلومتر بر ساعت رفت می توانید مستقیما دنده را از پنج به یک ، کم کنید .

دور زدن با ماشین

دور زدن

همانطور که می دانید رانندگی فقط حرکت در مسیرهای مستقیم نیست و بعضی اوقات مجبوریم مثلا انتهای یک کوچه بن بست ، دور بزنیم و از آن کوچه خارج شویم و به ادامه مسیر ادامه دهیم .

به طور کلی دو نوع دور زدن داریم :

  • دور یک فرمان
  • دور دوفرمان

در مکان های باز یا خیابان هایی با عرض زیاد فقط کافیست فرمان را به همان سمتی که می خواهیم بچرخانیم و بدون برخورد به جایی حرکت کنیم و در واقع با این کار یک دور “یک فرمان” زده ایم .

در کوچه و خیابان های باریک ممکن است با انجام کار بالا ماشین کاملا دور نزده و وسط خیابان بماند .

به همین دلیل مجبوریم یک دنده عقب بگیریم و دوباره اقدام به دور زدن کنیم “دقت داشته باشید در کوچه های استاندارد که روز امتحان از ما خواسته می شود دور بزنیم با یک با عقب رفتن دور کامل انجام می شود” که به آن “دور دوفرمان” گفته می شود .

ولی در کوچه و خیابان های خیلی باریک تر شاید نیاز باشد برای دور زدن بارها عقب و جلو برویم که این را دور سه فرمان یا چهار فرمان هم می گویند که ما با این مورد کاری نداریم .

دور یک فرمان

دور یک فرمان

ابتدا راهنمای سمت راست را زده و تا می توانیم به سمت جدول سمت راست نزدیک  می کنیم (در واقع پارک 30 سانت می زنیم) .

سپس راهنمای سمتی که می خواهیم به آن سمت بپیچیم یعنی سمت چپ را می زنیم ،

یا درجا یا در حرکت “برای سلامت جعبه فرمان بهتر است در حرکت فرمان را تا انتها به سمت چپ بچرخانیم” .

دنده را یک کرده و حرکت می کنیم تا به وسط خیابان برسیم .

سپس یک ایست کوتاه کرده و دو طرف را نگاه می کنیم ، بعد ادامه مسیر را رفته تا دورمان تمام شود .

دور دوفرمان

دور دو فرمان

بعد از پارک 30 سانت فرمان را تا انتها به سمت چپ چرخانده و راهنمای سمت چپ را زده و دنده را یک کرده و شروع به حرکت می کنیم .

آن قدر می رویم تا ماشین صاف (عمود به جدول) شده و کمی مانده که به جدول برسیم فرمان را هم در حرکت صاف می کنیم .

انقدر جلو می رویم تا بتوانیم از زیر آینه بغل سمت خود لبه بالایی جدول را ببینیم و در این لحظه می ایستیم .

حال راهنمای سمت راست را زده ، دنده را به دنده عقب تغییر می دهیم و فرمان را کاملا به سمت راست می دهیم و برمی گردیم و با دید کامل عقب می رویم .

انقدر عقب می رویم تا از روی کاپوت بتوانیم آسفالت را ببینیم و دیگر نیاز به عقب رفتن نیست .

حالا راهنمای چپ را زده ، دنده را یک کرده و فرمان را تا انتها به سمت چپ چرخانده و به مسیر خود ادامه می دهیم و در این لحظه یک دور دوفرمان زده ایم .

نبم کلاچ

نیم کلاچ

به طور کلی قرار گرفتن کلاچ در حالت نیمه (به نحوی که کاملا رها نشود) را نیم کلاچ می‌گویند .

آموزش حرکت لاکپشتی (رانندگی در ترافیک سنگین)

در ترافیک های سنگین که ماشین ها سانت سانت جلو می روند رو اصطلاحا با حرکت لاکپشتی عبور می کنیم که قطعا دنده مورد نیاز برای این حرکت ، دنده یک است .

برای این حرکت ابتدا پدال گاز را به صورت ثابت کمی فشار می دهیم تا دور موتور در حدود 2000 تا بالا رود .

سپس پدال کلاچ که در این وضعیت در دنده یک هستیم را تا نیمه بالا می آوریم .

در این حالت تقریبا همزمان پدال گاز و کلاچ را تا نیمه فشرده ایم .

در این موقعیت بسته به حرکت های کوچک پدال کلاچ ، ماشین جلو می رود یا می ایستد به این گونه که هر وقت نیاز به جلو رفتن شد پدال کلاچ را کمی بالا تر آورده و ماشین شروع به حرکت می کنه و هر گاه ماشین جلو ایستاد و نیاز به توقف ما بود ، پدال کلاچ را کمی می فشاریم تا ماشین متوقف شود .

پراید هاچبک

آموزش توقف یا ایستادن با خودرو

برای این منظور باید از پدال ترمز استفاده کنیم .

ابتدا پدال ترمز را کمی فشار می دهیم تا سرعت خودرو کمی کم شود ، سپس اگر قرار بود کنار خیابان یا … بایستیم راهنمای سمت راست و اگر بر اثر ترافیک غیر منتظره یا عوارض و از این مواردی که نیاز به تغییر لاین و مسیر ندارد ، فلاشر را می زنیم .

اگر سرعت بالا بود مثلا زمانی که دنده 5 هستیم می توانیم سرعت را با ترمزگیری به محدوده دنده 3 یا 2 رسانده و به یکی از این دو دنده معکوس بکشیم (مثلا کم کردن دنده از 5  به 3) و زمانی که سرعتمان به کمتر از 15 کیلومتر رسید ، کلاچ را تا انتها گرفته و دنده را خلاص می کنیم که ماشین خاموش نشود .

سپس ترمز می گیریم تا خودرو متوقف شود و اگر نیاز بود خودرو را خاموش می کنیم و ترمز دستی را بالا می کشیم .

پارک دوبل

آموزش پارک دوبل

اکثر هنرجوها از این قسمت از رانندگی واهمه دارند یا از آن فرار می کنند به طوری که فکر می کنند به هیچ وجه نمی توانند این پارک دوبل لعنتی را یاد بگیرند .

ولی در واقع اینگونه نیست و اگر آن را درست یاد بگیرند و ایراد خود را اصلاح کنند می توانند به سادگی از سد این بحران عبور کنند .

ولی به شما قول می دهم با خواندن این آموزش به با تمرین آن ، بتوانید به سادگی از پس آن بربیایید .

چه زمانی نیاز به پارک دوبل زدن است ؟

اگر بخواهیم ماشین خود را بین دو خودرو پارک شده ، نگه داریم باید از پارک دوبل استفاده کنیم .

برای پارک دوبل زدن باید کمی نرسیده به جایی که می خواهیم پارک کنیم راهنمای سمت راست خود را زده و به آرامی به آنجا نزدیک شویم “فاصله 30 تا 50 سانتی متری با ماشین پارک شده فاصله خوبیست”

چگونه فاصله خود را به 30 تا 50 سانت برسانیم ؟

فقط کافیست از دید خود پین برف پاکن سمت شاگرد ماشین خود را در امتداد لاستیکهای سمت چپ ماشین پارک شده بندازیم و جلو رویم تا این فاصله به وجود بیاید .

حالا بهتر است کمی جلو تر از ماشینی که می خواهیم با آن دوبل بزنیم برویم “مثلا به اندازه یک کاپوت”

سپس راهنمای سمت راست را زده و دنده عقب را جا می زنیم و با فرمان صاف ، شروع به عقب رفتن می کنیم تا به شاخص اول برسیم . یعنی بتوانیم از ابتدای لچکی یا شیشه ، گوشه ماشین پارک شده را ببینیم .

حالا همزمان و متناسب با عقب رفتن فرمان را به سمت راست می چرخانیم تا به شاخص دوم یعنی انتهای دستگیره درب برسیم “یعنی گوشه ماشین پارک شده ، در راستای دستگیره داخلی سمت شاگرد قرار بگیرد .

نکته : در این زمان باید چرخش فرمان تمام شود ، نه زودتر و نه دیرتر

حالا با عقب رفتن ، کل فرمان را به سمت چپ می چرخانیم مانند دفعه قبل متناسب با حرکت .

زمانی که با محیط مثلا لبه جدول ، ماشین های پارک شده و هر چیزی که کمکمان می کند موازی شدیم ، ماشین ما نیز موازی جدول است و دیگر نباید عقب برویم و می ایستیم .

در اینجا نیز دقیقا باید کل چرخش فرمان تمام شده باشد “نه زودتر و نه دیرتر” .

در این لحظه یک پارک دوبل فوق العاده زده ایم .

آزمون شهری جلوی افسر و آیین نامه

حالا می رسیم به امتحان های رانندگی

امتحان رانندگی

چندتا امتحان داریم ؟

  • امتحان تستی آیین نامه
  • امتحان شهری که جلوی افسر باید رعایت کنیم

امتحان تستی آیین نامه

این امتحان بعد از تمام شدن کلاس های شهری انجام می شود ، اصولا ما می توانیم در اکثر آموزشگاه ها در روزهای زوج (بازه ساعتی که برای آن اختصاص می ده ساعت 8 تا 12 است که این بازه بین بانوان و آقایان تقسیم می شود که اصولا آقایان در نوبت اول امتحان قرار می گیرند) این امتحان را بدهیم ولی قبلش باید به آموزشگاه اطلاع دهیم تا اسممان در لیست افرادی که قرار است از آنها آزمون گرفته شود قرار گیرد .

در ضمن برای بار اول نیاز به پرداخت هزینه ای نیست ولی اگر مردود شویم باید 200 هزار تومن برای امتحان مجدد پرداخت کنیم .

این آزمون چگونه است و بهتر است چه مطالبی را مطالعه کنیم ؟

به طور کلی 20 عدد کارتکس که هر یک با دیگری متفاوت است و هر کدام از آنها 30 تست دارد که 20 دقیقه وقت دارید این تست هارا بزنید و اگر تنها 26 سوال از 30 سوال را درست بزنید ، قبول می شوید .

به این معنی که اجازه دارید 4 غلط داشته باشید .

از سال 99 تا همین الان که سال 1401 است سوالات تغییری نکرده و در کل کشوری یکی هست ، که قطعا یکی از این 20 سری سوال به ما می رسد .

اصولا اگر فقط دید قبولی داشته باشید بهتر است یک دور خیلی سریع کتاب را بخوانیم یا حداقل قسمت تابلوها و حق تقدم ها را از روی کتاب بخوانیم و بیشتر وقتمان را صرف تست های موجود در سایت ها کنیم . سایت خود ما تست های رایگان خوبی دارد که همه هنرجوها از آن راضی هستند .

آیا سوالات را بخریم ؟

باید بگویم اگر سوالات را بخرید یا نخرید فرقی در کاهش تست هایی که باید بزنید ندارد چون اگر سوالات را هم بخرید 600 تست است که به دلیل اینکه این چند وقته تغییر نیافته همین 600 تست در هر سایتی که بروید به صورت رایگان وجود دارد . پس توصیه می کنم وقتی که می خواهید برای خرید تست ها بکنید را صرف تست زنی همین نمونه سوالات رایگان بکنید .

برای خرید سوالات آئین نامه کلیک کنید

چراغ راهنمایی

امتحان شهری ؛ نکاتی که باید جلوی افسر باید رعایت کنیم

حالا می رسیم به بخش اصلی رانندگی یعنی زمانی که 8 صبح کارتکس به دست و بعد از قبولی در آیین نامه در مکانی که آموزشگاه مشخص کرده می رویم تا افسر از روی لیست اسم مارا صدا بزند و برای امتحان برویم .

نکاتی قبل از امتحان شهری

حتما مکانی که افسر از شما امتحان می گیرد که در هر آموزشگاه مکان ثابتی هست را پیدا کنید (در همان روزهای تمرین از مربی خود بپرسید) و روزهای پایانی آموزشتان از مربی بخواهید در آنجا به شما رانندگی را بیاموزد تا از محیط ، طول جدول ، شلوغی آنجا و جاهایی که در آنجا ، توقف ، پارک ، دور زدن و هرچیزی که ممنوع است مطلع شوید تا با محل آشنایی کامل داشته باشید .

در صورت امکان جلسه آخر از مربی خود بخواهید مربی ها با شخصی عوض شود .

یعنی دو هنرجو که یکی شما هستید مربی هایشان را با هم عوض کنند و مربی جدید در روز آخر انتحان را شبیه سازی کند و مانند افسر ، کارهایی که افسر از شما می خواهد را از شما امتحان بگیرد تا کمی برای این شرایط آماده شوید .

اگر امکان تعویض مربی مهیا نشد نگران نباشید و از مربی خود بخواهید روز آخر امتحان را شبیه سازی کند و آن روز مانند افسر رفتار کند .

روز امتحان شهری :

قبولی در آزمون شهری

خلاصه رسیدیم به اصل مطلب ، اگر می خواهید بار اول قبول شوید به نکات زیر کاملا توجه کنید :

  • حتما به موقع در محل آزمون حضور پیدا کنید ، چون اگر دیر برسید ممکن است کمی دچار استرس شوید .
  • ممکن است تا نوبت شما شود کمی طول بکشد ، پس آماده این موضوع باشید و خوراکی همراه داشته باشید و صبحانه فراموش نشود .
  • آب یک ضد استرس قوی هست ، سعی کنید یک بطری کوچک آب همراهتان باشد تا کمی قبل از آزمون یک جرعه بنوشید .
  • وقتی افسر اسامی رو خوند و داخل ماشین نشستید ، دنبال داوطلب می گردد تا یکی از افراد داخل ماشین به عنوان اولین نفر پشت فرمان بنشیند و از او امتحان بگیرد . سعی کنید داوطلب نشوید و اولین نفر نباشید تا کمی با مدل و رفتار و نحوه امتحان گیری افسر آشنا شوید .
  • رانندگی روش های مختلف دارد مثلا ما بیش از 20 مدل پارک دوبل داریم . اصولا همیشه قبل از امتحان یکی از هنرجوها می آید و از روش مثلا پارک دوبلی که می زند حسابی تعریف می کند و از شما می خواهد این مدل را بزنید ، هرگز اینکار را نکنید ، تغییر در آن لحظه مساوی رد شدن در امتحان است ، به هر چیزی که یاد گرفته اید اعتماد کنید و در مورد آموخته های رانندگیتان با کسی صحبت نکنید چون فقط باعث افزایش استرس شما می شود .
  • نکات اولیه که مثلا به محض سوار شدن به ترتیب چه کارهایی را باید انجام دهید یا شاخص های پارک دوبل و دور دوفرمان را خیلی خلاصه روی کاغذی بنویسید و همراه داشته باشید ، این به این معنی نیست که حتما از آن استفاده کنید ، فقط از نظر روانشناسی شما آن لحظه دچار استرسی می شوید که فکر می کنید همه چیز را فراموش کرده اید و اگر آن همراهتان باشد این حس سراغتان نمی آید .
  • به محض اینکه نوبتتان شد آمادگی هر چیزی را داشته باشید مثلا خیلی زیاد ممکن است نفر قبلی وسط پارک دوبل در شرایطی که ماشین کج است از شما بخواهد ادامه کار نفر قبلی را تمام کنید یا کلا ماشین عمود وسط خیابان خاموش شده باشد یا نفر قبلی ماشین را روشن گذاشته باشد و شما به محض نشستن استارت بزنید و چون دقت نکرده اید که ماشین روشن است ، در جا رد شوید .
  • با افسر جرو بحث نکنید .
  • جلوی افسر اگر استرسی داریم که قطعا همه مون کمی استرس داریم ، این استرس رو به افسر نشون ندیم . چون افسر اگر استرس مارو ببینه شک می کنه که هنوز ما آمادگی گرفتن گواهی نامه را نداریم .
  • از پشت ماشین جلو بیایید و سوار ماشین شوید ، هیچ وقت برای سوار شدن از جلوی ماشسن رد نشوید .

دقیقا زمانی که نوبتمان می شود چه کار کنیم ؟

قطعا باید کمربند را ببندیم و ماشین را روشن کنیم و بعد هر چه افسر از ما خواست ولی ما یک ترتیب برای این کار ها می گوییم که کار تمیزتر انجام شود .

این ترتیب چندین بار عوض شده ، پس خیلی استرس این که حتما به نوبت انجام شود را نداشته باشید ، فقط کافیست همه را انجام دهیم .

در صفحه 125 کتاب آیین نامه صاکدرات آمده ولی اکثر مربی ها چون از گفتن این کلمه کمی خجالت می کشند به هنرجوها صکادرات هم می گویند .

در هر صورت فرقی ندارد ، هر کدام را که انجام دهیم درست است .

نکته : اگر ماشین روشن بود و نوبت ما شد احتمالا افسر می گوید در همین وضعیت ادامه بده و یادمان باشد اول از همه ترمز دستی اگر پایین است را بالا بکشیم و کارها را انجام دهیم و قسمت روشن کردن ماشین هم حذف می شود .

بستن کمربند ایمنی توسط یک خانم

صاکدرات

ص : به محض نشستن در ماشین جدید باید “صندلی” تنظیم شود چون ممکن است نفر قبلی قدش مثلا کوتاه تر از ما باشد و صندلی را حسابی جلو داده باشد .

نکته یادمان باشد همیشه تنظیم آینه در مراحل بعدی از تنظیم صندلی است چون اگر اول آینه را تنظیم کنیم و بعد صندلی را ، چون جایمان عوض شده تنظیم باید مجددا باید انجام گیرد .

ا : در این قسمت هر سه “آینه” را تنظیم کنید . ممکن است تنظیمش خوب باشد ولی اگر اکی هم بود یا زبانی بگید خوبه یا الکی یک دستی به آن آینه بزنید تا افسر متوجه شود یادتان نرفته

نکته : ممکن است افسر آینه بغل سمت خودش را بخواباند چون اون آینه در پارک دوبل و 30 سانت م یتونه خیلی به ما کمک کنه ، ما اون آینه رو جوری رو به پایین تنظیم می کنیم تا اگر افسر آن را برنگرداند ، بتونیم ازش در پارک ها استفاده کنیم .

ک : حالا نوبت بستن کمربند می رسد .

د : حالا چک می کنیم “دنده” خلاص باشد که اگر در قسمت های بعدی استارت زدیم ، ماشین روشن شود .

ر : حالا نوبت “روشن” کردن خودرو می رسد ، فقط کافیست سوئیچ را در جهت عقربه های ساعت بچرخانیم تا روشن شود .

نکته : حرفه ای تر این است که قبل از روشن کردن ماشین ، پدال کلاچ را تا انتها بگیریم و سوئیچ را یم مرحله بچرخانیم و 3 ثانیه صبر کنیم ، سپس استارت رو بزنیم .

ا : این قسمت “آمادگی” دقیقا قبل از حرکت است . در این مرحله باید راهنمای سمت چپ را بزنیم و پدال کلاچ را تا انتها گرفته و دنده یک را جا بزنیم و از آینه ها و شیشه سمت خودنون بغل رو ببینیم .

ت : در این مرحله “ترمز دستی” رو پایین می کشیم .

تغییر دنده اتوماتیک ماشین توسط یک خانم

حالا بعد از صاکدرات چی کار کنیم ؟

بعد از دیدن کامل از آینه ها و شیشه سمت خودمون ، به آرامی کلاچ را بالا می آوریم و هم زمان کمی گاز می دهیم تا ماشین حرکت کند ، کمی که جلو رفت (به این جلو رفتن حرکت 30 درجه گفته می شود) دوباره می ایستیم و نگاه تاز آینه ها و شیشه بغل می کنیم و به حرکت خود ادامه می دهیم .

ممکن است افسر بگوید دنده 3 بورو ، اگر کوچه بود که از نظر قانونی این اجازه را نداریم و باید بگوییم “افسر اجازه” سپس این کار را بکنیم و اگر خیابان بود و اجازه این سرعت را داشتیم دور موتور به 2500 یا 3000 تا که رسید کلاچ گرفته و دنده دو می رویم ، سپس به همین صورت دنده سه .

ممکن است به دنده سه که رسیدید همان لحظه افسر بگوید کنار جدول پارک سی سانت بزن یا مثلا با ماشینی پارک دوبل بزن . خیلی از هنرجوها همان لحظهوسط خیابان فقط ترمز شدید می گیرند .

پس اگر در دنده سه افسر یهویی گفت پارک سی سانت بزن ، چه کار کنیم ؟

مهم است که هول نشویم ، قرار نیست همان لحظه بایستیم ، ابتدا راهنمای سمت راست را می زنیم و از آینه عقب ، پشت خود را می بینیم تا ماشینی در نزدیکی ما نباشد و سپس به آرامی ترمز می گیریم ، سرعت که کم شد دنده کم می کنیم ، اگر سرعتمان خیلی کم شد کلاچ گرفته و دنده را از سه به یک تغیر می دهیم و اگر کمی کم شد ، دنده را از سه به دو تغییر می دهیم .

به آرامی همان طور که از آینه عقب و آینه شیشه بغل سمت افسر حواسمان به بغل هست به سمت جدول نزدیک می شویم .

برای پارک 30 سانت باید از دید خودمان ، پین برف پاکن روی جدول بیفتد .

زمانی که موازی با جدول شدیم پدال ترمز و کلاچ را با هم می گیریم و می ایستیم و دنده را خلاص می کنیم و ترمز دستی را می کشیم .

توجه : اگر افسر در جاهای ممنوعه مانند : در حریم تابلوهای پارک ممنوع ، جلوی پارکینگ ، جلوی شیر آتش نشانی ، حریم تقاطع ها گفت پارک 30 سانت و هر چیزی بزن ، مثلا جلوی پارکینگ یا شیر آتش نشانی ، باید بگوییم “افسر اجازه” پارکینگ یا شیر آتش نشانی و سپس پارک خود را بزنیم .

نکته 1 : بعد از پارک دوبل بعضی از افسر ها عادت دارند می گویند دنده عقب بورو ، حواسمان باشد در این وضعیت فرمان ما تماما چپ چرخیده شده و اگر حرکت کنیم لاستیک به جدول برخورد می کند و رد می شویم ، در این مواقع باید فرمان را یک دور و نیم به راست بچرخانیم تا فرمان صاف شود ، سپس اقدام به عقب رفتن بکنیم .

نکته 2 : اصولا افسر این چند مورد را از شما می خواهد مگر اینکه در اولی رد شوید و موارد دیگر را از شما نخواهد .

نکته 3 : موقع قبول شدن اگر افسر چیزی نگفت بعد از خلاص کردن دنده و کشیدن ترمز دستی و خاموش کردن ماشین ، با دست راست درب ماشین را باز کنید و در همان لحظه شیشه سمت خود را ببینید و پیاده شوید .

این موارد کدامند ؟

  1. پارک 30 سانت
  2. دنده عقب
  3. دور دوفرمان
  4. پارک دوبل

پس این موارد را حسابی تمرین کنید .

علامت سرپایینی

رانندگی در سربالایی و سرپایینی

اصولا این موارد در روز آزمون پیش نمی آید مگر اینکه محل آزمون هیچ خیابان صافی نداشته باشد .

در دوحالت سربالایی و سرپایینی بهتر است با دهده های سنگین (پایین) رانندگی کنیم ، چرا که در سربالایی اگر با دنده های بالا مثلا دنده 4 و 5 رانندگی شود به موتور فشار می آید و در سرپایینی ، کنترل ماشین از دست خارج می شود .

نکته : در سرپایینی ها مخصوصا شیب های تند و جاده های لغزنده و پرپیچ و خم ، هرگز خلاص نرایند ، کلا رانندگی با دنده خلاص خیلی خطرناک است ، البته در سرعت های پایین مانند زیر 15 کیلومتر با رعایت نکات ایمنی می توان مثلا طول یک رمپ پارکینگ صاف را ، خلاص برانیم .

یکی از مواردی که رانندگان مبتدی از آن واهمه دارند رانندگی در شیب و سربالایی هاست .

باید بدانید رانندگی در سرازیری هیچ چالشی ندارد و حتی ساده تر از جاده های بدون شیب است و مانند قبل همان کارها را می کنیم .

رانندگی در سربالایی

ما در سربالایی کمی با چالش رو به رو هستیم ، البته فقط در شروع حرکت ، مخصوصا اگر مسیر سربالایی در ترافیک باشد و مدام مجبور باشیم در آن بعد از هر توقف شروع به حرکت کنیم .

برای رانندگان مبتدی در سربالایی چه اتفاقی می افتد ؟

اصولا ماشین رانندگان مبتدی در چنین موقعیت هایی عقب عقب می رود و در ترافیک همین چند سانت عقب رفتن برای این رانندگان ایجاد استرس می کند .

راهکار چیست ؟

  • استفاده از ترمز پایی و نیم کلاچ
  • استفاده از ترمز دستی و نیم کلاچ (این روش را هرگز نباید جلوی افسر انجام دهیم و استفاده از ترمز دستی در این شرایط ممنوع است) .
حرکت در سربالایی

استفاده از ترمز پایی و نیم کلاچ

در این روش ماشین روشن و در دنده یک است ، یک پای ما کاملا روی پدال ترمز و پای دیگر ما روی پدال کلاچ است و کلاچ را تا انتها فشرده است .

زمانی که قرار شد حرکت کنیم آهسته پای روی کلاچ را بالا می آوریم تا ماشین به لرزه بیفتد (صفحه کلاچ کمی درگیر شود) .

سپس پای روی ترمز را برداشته و سریعا روی گاز قرار می دهیم و حرکت الکلنگی (به آرامی کلاچ را رها کرده و همزمان و متناسب با آن کمی گاز می دهیم) را انجام می دهیم و ماشین حرکت می کند .

دلیل عقب رفتن افراد مبتدی در این روش زمانیست که پا از روی ترمز برداشته شده و ماشین کمی عقب می رود تا پا روی پدال گاز قرار بگیرد و گاز دهد . پس نداشتن سرعت عمل در این فاصله باعث عقب عقب رفتن ماشین می شود .

در ترافیک بعد از هر بار ایستادن باید این روش را برای شروع به حرکت انجام دهیم .

استفاده از ترمز دستی و نیم کلاچ

اصولا این روش هیچ خطایی ندارد و ساده تر است و بدون این که حتی یک سانت عقب برویم می توانیم در سربالایی شروع به حرکت کنیم .

در این روش ماشین روشن و در دنده یک است ، با دست راست دکمه ترمز دستی که کاملا بالاست را آزاد و آماده حرکت می کنیم و پای راست آماده و بدون فشار ، روی پدال گاز و پای چپ روی پدال کلاچ است و کلاچ را تا انتها فشرده ایم .

زمانی که قرار شد حرکت کنیم آهسته پای روی کلاچ را بالا می آوریم تا ماشین به لرزه بیفتد (صفحه کلاچ کمی درگیر شود) .

در همین لحظه شروع به گاز دادن می کنیم و همزمان ، پای روی کلاچ را بالا می آوریم ، سپس ترمز دستی را همزمان البته با کمی مکث نسبت به دو عمل قبلی ، خوابانده و حرکت می کنیم .

در این وضعیت معمولا عقب عقب نمی رویم و برایمان خیلی ساده تر است .


آموزش نیم کلاچ در سربالایی (ویدئویی)

آموزش دنده عقب (ویدئویی)

آموزش پارک دوبل (ویدئویی)

آموزش نیم کلاچ کردن (ویدئویی)

آموزش پارک 30 سانت (ویدئویی)

قبولی در آزمون شهری (ویدئویی)

2 دیدگاه

  • عالی بود – فکر نکنم مقاله ای از این کامل تر بتونم پیدا کنم – خیلی خوب و دلسوزانه تمام موارد گفته شد و توضیح داده شده و در آخر ویدئوهای ضروری گذاشته شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *